Båtresurs-Din båtmäklare i Mälardalen

Anders Axelsson om verksamheten i Båtresurs:

Vem är du?

Jag har ett genuint båtintresse sedan barnsben och har varit med och snickrat på en träbåt sedan innan jag kunde gå. I vuxen ålder har jag seglat både på Röda Havet och i Norge. Jag började med båtuthyrning i eget bolag i Stockholms skärgård. Verksamheten gick från uthyrning till reparation, service och vinterförvaring. I Västerås startade jag B&C Marine tillsammans med kollegor där båtmäkleri var en del av verksamheten. B&C Marine är Sea-Sea båttillbehörsbutik, akuktoriserad Suzuki-verkstad och bedriver försäljning av nya och begagnade båtar. Båtresurs är ett resultat av ökad efterfrågan av renodlade mäklartjänster – vi säljer din båt!

Vilken är bolagats huvudsakliga uppgift?

Vi är båtförsäljare –kort och gott! Vi har paketerat de tjänster och samarbetspartners som borgar för ett tryggt båtköp.

Köper ni båtar?

Inte i första hand. I uppdraget kan det krävas att vi får ta en inbytesbåt som dellikvid. Den kommer vi sedan att sälja från eget lager.

Säljer ni bara stora båtar?

Nej, vi önskar att det finns båtar i olika storlekar och prisklasser för att attrahera så många köpare som möjligt. Vi har både motor och segelbåtar.

Var finns kunderna?

De båtar som vi säljer kommer i första hand från Mälarregionen kring Stockholm, Västerås och Västra Mälaren. Kunden som köper båt kommer dock från hela landet och angränsande länder. Vi har sedan starten 2006 förmedlat båtar till stora delar av landet och en del båtar till andra länder. Främst Finland, Norge och Tyskland. 2010 levererade vi en båt till Ryssland.

Hur ser den typiske kunden ut?

Vi har ingen typisk kund eftersom vi jobbar brett men ofta är det familjer som söker båt. De har oftast en ordnad ekonomi och prioriterar sin fritid.

Varför anlita en mäklare?

I regel känner sig folk tryggare när de handlar av en etablerad handlare. Det finns onekligen stora fördelar att dra nytta av som privatperson i och med att konsumentköplagen gäller vid sådan affär. Sedan är det också en fördel att kunna ”paketera” ett köp så att det upplevs både enkelt och tryggt. Även om våra kunder har en god ekonomi märker vi att det blir allt vanligare att låta finansiera hela eller en del av sitt båtköp. Vi gör också kontroller av de båtar vi säljer, inte bara dess skick utan också kontroll av dess ursprung och kontrollerar att båten inte är anmäld stulen eller efterlyst. Vi har efter flera år i branchen även goda kontakter med transportörer som kan leverera båten till köparen om så önskas.

Har ni försäljningsbrygga centralt i Västerås?

Nej. Vi har inte någon visningsbrygga. I första hand ligger båten på sin ordinarie båtplats. För de båtar som kommer från andra håll i landet har vi har ett antal båtplatser som ligger utspridda i olika hamnar. Detta är ett medvetet val vi har gjort. För det första så håller vi bara bokade visningar. Den som säljer sin båt hos oss skall vara helt trygg i förvissningen om att det endast sker bokade visningar för seriöst intresserade spekulanter, inget onödigt spring på båtarna. Att ha en salubrygga har självklart sina fördelar men också nackdelar. Det blir legitimt att beträda båtar som ligger för visning på en salubrygga, även om det sker efter ordinarie öppetttider ”Vadå?- båten är ju till salu!” Dessutom finns det en överhängande risk att mindre vänligt sinnade element drar nytta av att det under kväll och natt blir tämligen ostört på en ren salubrygga.Till detta kan läggas att även om de flesta av de båtar som ligger till salu kommer från Mälardalen är det inte lika självklart att köparen kommer härifrån –vi vänder oss till en rikstäckande och internationell marknad. Vi har inte heller några stora kostnader för underhåll av bryggor, fastigheter eller annat som du inte vill betala för. Vi tar betalt för vårt arbete med försäljning och marknadsföringen av din båt.

Säljs det båtar på vintern?

Ja, absolut! Vi säljer båtar under hela året så tveka aldrig att kontakta oss för att påbörja en försäljning. Självklart märker vi en tydlig ökning av efterfrågan under sommarhalvåret och då främst från tidig vår fram till midsommar och sedan en period till med kraftigt ökad efterfrågan efter semestrarna i augusti och september.